Gratis Rijbewijs Online
homepage vorige volgende
THAILAND - SONGKRAN 2015
SONGKRAN, HET THAIS NIEUWJAAR FESTIVAL

Het Thaise woord 'Songkran' komt uit het Sanskriet en betekent: 'verplaatsen' of 'van plaats veranderen'. In dit geval verandert de zon van positie.


Songkran is het traditionele Thaise Nieuwjaar uit de Siamese tijd. Hoewel Thailand al sinds 1940 nieuwjaar op 1 januari viert, blijft het een feestelijk gebruik waarbij mensen elkaar nat gooien met water. Vaak kan men vaststellen dat toeristen en farrangs hierin het meest bedreven zijn. Ook het bezoek aan oudere familieleden staat die dagen voor Thai op het programma.


FARRANGS IN VOLLE ACTIE IN PATTAYA Foto: thailand-info.be


Van 13 tot 15 april 2015 wordt in Thailand Songkran, ook bekend als 'Thailand Water Festival' gevierd. Vroeger werden de data berekend op basis van de de Thaise maankalender. Maar tegenwoordig zijn het jaarlijks steeds dezelfde drie dagen. En als een of twee van deze dagen toevalling tijdens het weekend vallen, dan worden de gemiste dagen op de weekdagen onmiddellijk na het weekend genomen. Officieel dus drie dagen, maar de viering begint meestal al v��raf en bolt het ook nog een dag of twee uit.


Oorspronkelijk was het een manier voor de Thai om hun familieleden geluk te wensen door ze met water te besprenkelen. Maar tegenwoordig is het een festival dat drie dagen duurt en bestaat uit het spuiten van water op bewoners en bezoekers en toeristen.


Het Thaise Nieuwjaar vindt altijd plaats in de heetste periode van het jaar. Het is dus de perfecte tijd om met water spelen, anderen een ferme douche te geven en vooral om zelf nat te worden. Langs de weg staan hele families klaar om voorbijgangers nat te gooien of te spuiten. Alle middelen zijn daarbij goed: waterslangen, waterpistorlen of volledige emmers die uitgegoten worden. Ook heel wat party ganger�s rijden langzaam rond in pickup�s, achterin vol met mensen met in hun midden een groot watervat. Terwijl de auto door de straten bolt, spuiten en gieten zij iedereen die ze maar tegenkomen nat. Vaak hebben ze ergens een groot blok ijs opgehaald om het water ijskoud te maken. Vooral mensen met paraplu�s en nog droge mensen, en jonge dames op een motorfiets, zijn voor hen het uitverkoren mikpunt.

Alsof nat spuiten nog niet voldoende is, hebben jongeren vaak bakjes met wit mentholpoeder (soms ook vermengd met water) bij zich om mensen enkele vegen in hun gezicht te geven. Jonge mannen gebruiken het witte poeder vooral om aantrekkelijke meisjes en jonge vrouwen aan te raken en witter te maken.


Op tal van plaatsen in Thailand worden grote Songkran vieringen gehouden, zoals in Bangkok, Pattaya, Phuket, Chiang Mai, Hua Hin, en Khon Kaen. In deze periode gaan de bewoners uit de grote steden terug naar hun eigen provincies om daar samen met hun families dit feest te beleven.


Vooral in Pattaya weet men van geen ophouden en daar duurt het festival minstens een hele week. Niets vermoedende toeristen die toevalling net in die periode een verblijf in Pattaya hebben gereserveerd, zullen er ofwel de leukste tijd van hun leven beleven, ofwel noodgedwongen in hun hotelkamer moeten blijven schuilen.ONGEVALLEN

Maal helaas staat Songkran in Thailand ook bekend als de 7 gevaarlijke dagen. In deze zeven dagen gebeuren meer dan 4000 ongelukken, meestal door bestuurders die dronken achter het stuur zitten. Vooral motorfietsen zijn hierbij vaak betrokken. De regering probeert door onder andere politiecontroles het aantal ongelukken te laten dalen, maar ieder jaar stijgt het aantal.DATA

Maandag 13 t/m woensdag 15 april 2015:
Woensdag 13 t/m vrijdag 15 april 2016:SONGKRAN FESTIVAL PATTAYA Foto: thailand-info.be
BLIJF OP DE HOOGTE

Indien je het wenst, krijg je van ons een mailtje wanneer er nieuwe pagina's aan deze website worden toegevoegd of als er wetswijzigingen zijn i.v.m. visum en andere zaken.
Vul uw e-mail adres in:
E-mail adres:
Inschrijven Uitschrijven
 


In het volgende deel behandel ik: 'DE DAGEN EN MAANDEN IN HET THAIS'.

klik


NL-TV Op zoek naar een betrouwbaar advocatenkantoor dat ook de belangen van farrangs behartigt.

NL-TV

NL-TV De Nederlandse en Vlaamse TV-zenders rechtstreeks in Thailand zien.

NL-TV

GASTENKAMER Een gastenkamer huren in Pattaya?

 NL-TV