Gratis Rijbewijs Online
homepage vorige volgende
VERKEERSREGELS IN THAILAND
ALGEMEEN

Het is uiteraard niet de bedoeling om van dit hoofdstuk een handboek over de verkeersregels in Thailand te maken. Toch wil ik de belangrijkste regels hieronder noteren. Ze staan beschreven in de Land Traffic Act, B.E.2522 (1979).
(Alle verkeersregels in het Engels: verkeersregels Thailand in het Engels


De leeftijd om in Thailand een auto te mogen besturen, is 18 jaar en een motorfiets 15 jaar. Je moet daarenboven in het bezit zijn van een geldig Thais rijbewijs. Ben je hier als toerist voor minder dan 3 maanden, dan is het rijbewijs van je thuisland samen met een internationaal rijbewijs voldoende.


Een toerist is niet verplicht om zijn origineel paspoort bij zich te hebben. Een kopie van de pagina waarop zijn foto staat en een kopie van de pagina met het visum volstaan.


In Thailand kent men, in tegenstelling tot Europa, geen bromfietsen waarvoor een rijbewijs AM nodig is. Dit wil ook zeggen dat, als je in je thuisland enkel in het bezit bent van een rijbewijs AM, je in Thailand niet mag rijden.


In het voertuig moeten de boorddocumenten aanwezig zijn: verzekeringsbewijs en een stikker dat de taks betaald is.


links rijden in Thailand LINKS RIJDEN Foto: thailand-info.be


In Thailand rijdt men, in plaats van rechts, links op de rijbaan. Maar wees niet verwonderd als je af en toe Thaise inwoners met hun motorfiets of pickup, in de foutieve rijrichting op jouw rijvak ziet aankomen. Zij denken blijkbaar dat ze ook tegen het verkeer in mogen rijden.


VERLICHTING VAN HET VOERTUIG

Zodra het donker wordt en het zicht minder ver bedraagt dan 150 meter, moeten de dimlichten van het voertuig branden. In de wetgeving worden de achterlichten niet vermeld. Deze zijn blijkbaar niet verplicht.

VOORRANG

Verkeer dat op een voorrangsweg rijdt, heeft uiteraard voorrang op het kruisend verkeer.


Zijn er geen verkeersborden of lichten die de voorrang regelen, dan heeft op een kruispunt het verkeer dat van links komt voorrang. Als bij het naderen van een kruispunt nog andere voertuigen op die kruising aanwezig zijn, dan moet een bestuurder die andere voertuigen eerst voor laten gaan en wachten tot er voldoende ruimte is om gebruik te kunnen maken van deze voorrangsregel.VOORRANG VAN LINKS


Ook een politieagent kan op een kruispunt de voorrang regelen. Een lang fluitsignaal betekent: stoppen. Twee korte fluitsignalen betekenen: doorrijden.


En uiteraard staan op heel wat kruispunten verkeerslichten. Rood is stoppen, groen is verder rijden, als het kruispunt vrij is. In Thailand kan ook een groene pijl branden als ander kruisend verkeer tegelijkertijd groen licht heeft. Daar moet je dus bedacht op zijn.


LINKS INHALEN VERBODEN

Net zoals in Europa, moet je ook hier de richtingaanwijzer gebruiken voor je een voertuig wil inhalen. Dat inhalen doe je langs rechts.


Rijd je op een snelweg met twee of rijstroken in jouw rijrichting, dan zal je merken dat er zowel langs links of langs rechts wordt ingehaald. Dat is toegestaan.


Inhalen mag niet wanneer daarbij een doorlopende middenlijn moet overschreden worden. Over deze regel schijnt niemand in Thailand zich druk te maken. Zelfs een dubbele ononderbroken middenlijn is voor veel automobilisten geen reden om niet in te halen.


PARKEREN

Vooral in steden is het vaak moeilijk om een geschikte parkeerplaats te vinden. Daarenboven storen Thai er zich nietaan om hun wagen pal voor de jouwe te parkeren, zodat het wegrijden wordt verhinderd.

Parkeer je foutief, of ergens langer dan toegestaan, dan krijg je een boete. Het is ook mogelijk dat je voertuig wordt weggesleept of met een wielklem wordt vastgelegd.rode en witte blokken RODE EN WITTE BLOKKEN Afwisselend rode en witte blokken op de rand van de rijbaan geven een totaal parkeerverbod aan.


Gele en witte blokken betekenen dat het toegelaten is om korte tijd te parkeren, met een maximaal van 5 minuten.

PASSAGIERS

In een auto mogen voorin niet meer dan twee passagiers zitten. Zowel de bestuurder van een auto, pickup of van, als de passagiers vooraan moeten een veiligheidsgordel dragen. Passagiers die achterin een voertuig plaatsnemen, hoeven geen gordel te dragen.


Op een motorfiets mag in principe enkel de bestuurder en een passagier plaatsnemen. Toch wordt oogluikend toegestaan dat ook een kindje wordt meegenomen. Op plaatsen waar minder vaak controle is, zie je trouwens vaak heel jonge kinderen met een motorfiets rijden.


Zowel bestuurder als passagier moeten een helm dragen. Omdat er in het binnenland quasi geen controle is, dragen de meeste Thai daar geen helm.


zonder helm in Thailand ZONDER HELM Foto: thailand-info.be


Maar ook in de steden wordt veel zonder helm gereden, of draagt men een helm, maar laat men hem los hangen. Misschien is het vasthechten ook niet echt nodig, als je de kwaliteit van sommige helmen bekijkt.


ALCOHOL

Maximaal 0,5 mg per liter alcohol in het bloed. Er staan zware straffen op rijden onder invloed.
BLIJF OP DE HOOGTE

Indien je het wenst, krijg je van ons een mailtje wanneer er nieuwe pagina's aan deze website worden toegevoegd of als er wetswijzigingen zijn i.v.m. visum en andere zaken.
Vul uw e-mail adres in:
E-mail adres:
Inschrijven Uitschrijven
 


In het volgende deel behandel ik: 'ZELF RIJDEN IN THAILAND'.

klik


NL-TV Op zoek naar een betrouwbaar advocatenkantoor dat ook de belangen van farrangs behartigt.

NL-TV

NL-TV De Nederlandse en Vlaamse TV-zenders rechtstreeks in Thailand zien.

NL-TV

GASTENKAMER Een gastenkamer huren in Pattaya?

 NL-TV