Gratis Rijbewijs Online
homepage vorige volgende
POLITIECONTROLE IN THAILAND
POLITIECONTROLE AUTO

Tijdens een politiecontrole zal een agent meestal naar jou persoonlijke documenten en de documenten van het voertuig vragen.


Houd er wel rekening mee dat 90 pct van de agenten geen Engels spreekt. Maak het de agent daarom gemakkelijk en overhandig onmiddellijk de nodige documenten aan hem. Zijn die in orde, dan is de controle meestal afgelopen en mag je verder. De meeste agenten krijgen het je trouwens toch niet uitgelegd als je een andere overtreding zou begaan hebben.


POLITIECONTROLE BROMFIETS

politiecontrole motorfietsen GEEN HELM IS VRAGEN VOOR EEN CONTROLE Foto: thai-eyes.com Mijn ervaring is dat bromfietsers het vaak gecontroleerd worden. Rijden zonder helm, is smeken voor een controle. Draag dus steeds een helm en kijk erop toe dat je passagier ook een helm draagt.


Soms worden grootschalige controles gehouden waarbij alle bromfietsen moeten stoppen.
Heb je een helm en kan je de nodige documenten, meestal een rijbewijs, voorleggen, mag je verder.

EEN BOETE

Thailand verkeersboete BOETE VOORBIJ ROOD LICHT 400 BAHT Foto: thailand-info.be Heb je geen geldig rijbewijs, of draag je geen helm, of word je toch bekeurd voor een andere overtreding, dan is de boete meestal laag. Een paar 100 baht.


Het vervelende is echter dat je die boete meestal ergens in ��n of ander politiekantoor moet gaan betalen en dat jouw rijbewijs intussen bij de agenten blijft, tot je een bewijs van betaling kunt voorleggen.


Je moet dus het kantoor zoeken en met wat geluk staan de agenten bij je terugkomst nog op dezelfde plaats. Zo niet kan je ook nog uitvissen waar jouw rijbewijs is.


CORRUPTIE

Al heb ik het zelf nog niet meegemaakt, toch hoor je wel vaker dat een agent tijdens een controle erop uit is om zelf wat extra zakgeld te verdienen. Hij doet wat moeilijk, tot je bereid bent op zijn voorstel in te gaan om hem een paar 100 baht toe te steken.


Vooral wanneer een feestdag nadert, houden agenten opvallend meer controles op grote autowegen en is de kans groot dat je moet stoppen. Nadat een agent eerst je rijbewijs heeft gevraagd, zal hij opmerken dat je te snel hebt gereden, alhoewel hij niet het minste bewijs van deze overtreding kan voorleggen. Uiteraard zal men je voorstellen om ergens in een kantoor in een stad de boete te gaan betalen, terwijl je rijbewijs in bewaring wordt gehouden. Leg je vervolgens de agent uit dat je dat kantoor nooit gaat kunnen vinden, dan komt hopelijk het verlossende antwoord, dat 200 baht aan hem betalen volstaat.


Uiteraard is dergelijk politiegedrag wettelijk verboden en de overheid tracht deze vorm van corruptie aan banden te leggen. Maar helaas, het gebeurt. De meeste farrangs zijn van mening dat het spel meespelen voor hen de eenvoudigste en goedkoopste oplossing is. Tenzij men natuurlijk overduidelijk kan aantonen dat de agent je vals beschuldigt.


Zo vertelde Rob uit Nederland mij dat een agent hem liet stoppen op een autoweg, 100 meter voorbij een bezinestation waar hij was gaan tanken en vervolgens een koffie had gedronken.
Te snel gereden,� begon de agent zijn uitleg in gebroken Engels.
Waar?� vroeg Rob.
Een kilometer van hier�.
Wanneer?
Nog geen minuut geleden,� antwoordde de agent, op een toon alsof hij de overtreding zelf had vastgesteld.
Onmogelijk,� reageerde Rob.
Waarom?
Omdat ik net van het bezinestation kom, waar ik minstens een kwartier ben geweest. Het meisje in de koffieshop kan het bevestigen�.
Ok,� zei de agent en Rob mocht verder.


ADVIES VAN POLITIE VOOR BUITENLANDERS

In Bangkok Post van 18 januari verscheen in het artikel 'Sukhumvit shakedown' een advies van de Politie voor de buitenlanders.


CONTROLE RIJBEWIJS Foto bangkokpost.com . Een buitenlander die moet stoppen voor een
  controle, mag foto's nemen van de
  agenten
voor de controle wordt uitgevoerd.
. Alleen op goed verlichte plaatsen mogen
  controles worden uitgevoerd.
. Buitenlanders moeten geen geld betalen aan
  politieagenten
die de controle uitvoeren,
  zelfs niet als gevraagd wordt om het te doen.
. Voertuigen of taxi's kunnen alleen worden
  staande gehouden op een aangewezen
  checkpoint
, onder de controle van de officieren.
. Urinemonsters voor drugstests kunnen alleen
  worden afgenomen in een politiebureau.


. Buitenlanders mogen een kopie van de fotopagina en entry-stamp pagina van hun paspoort bij zich
hebben, in plaats van het originele paspoort.

BLIJF OP DE HOOGTE

Indien je het wenst, krijg je van ons een mailtje wanneer er nieuwe pagina's aan deze website worden toegevoegd of als er wetswijzigingen zijn i.v.m. visum en andere zaken.
Vul uw e-mail adres in:
E-mail adres:
Inschrijven Uitschrijven
 


In het volgende deel behandel ik: 'DE THAISE TAAL'.

klik


NL-TV Op zoek naar een betrouwbaar advocatenkantoor dat ook de belangen van farrangs behartigt.

NL-TV

NL-TV De Nederlandse en Vlaamse TV-zenders rechtstreeks in Thailand zien.

NL-TV

GASTENKAMER Een gastenkamer huren in Pattaya?

 NL-TV