Gratis Rijbewijs Online
homepage vorige volgende
DE THAISE TAAL
THAI

Wanneer je in Thailand aankomt, word je meteen geconfronteerd met een taal die voor een Europeaan bijzonder vreemd in de oren klink.


Thailand alfabet Ook aan geschreven teksten krijg je kop noch staart. Het Thai is de officiële taal in Thailand en de moedertaal van een belangrijk deel van de bevolking.


Het Thai behoort tot de Tai-Kadai-taalfamilie en is verwant aan het Lao, Shan (Noord-Myanmar) en enkele Zuid-Chinese dialecten. De Tai-Kadai-talen zijn vermoedelijk oorspronkelijk afkomstig uit zuidelijk China.


Het Thai was oorspronkelijk een éénlettergrepige taal met vijf toonhoogten: hoog, laag, neutraal, stijgend en dalend. De juiste toonhoogte waarop een woord moet uitgesproken worden, wordt door middel van accenttekens boven de klinkers aangegeven. Sommige klinkers worden achter, of voor, of boven een medeklinker geschreven. Identiek gespelde woorden krijgen daarenboven een verschillende betekenis door de toonhoogte die ermee verbonden is. Ken je een Thais woord, maar spreek je het uit met een verkeerde toon, dan heeft het een totaal andere betekenis dan jij bedoelt en zal men je niet begrijpen. Een typisch voorbeeld is deze zin: “mai mai mai mai mai”. Op het eerste gezicht volledige onzin. Maar correct uitgesproken en met de juiste toonhoogtes [mai (hoge toon), mai (lage toon), mai (dalende toon) mai (dalende toon tone met langere klinker), mai (stijgende toon)]. zal een Thai begijpen dat je hem de vraag stelt: “Nieuw hout brand toch niet?”


Toch kent het huidige Thai ook meerlettergrepige woorden. Een groot deel daarvan bestaat uit leenwoorden die afkomstig zijn van het Pali, Sanskriet of Khmer.

HET ALFABET

Het Thaise alfabet is ontleend aan het Sanskriet. Het Thai heeft een eigen geschrift, dat volgens de overlevering door de Thaise koning Ramkamhaen de Grote in het jaar 1283 op basis van schrifttekens uit het Mon en het Khmer werd opgesteld. Het Thaise schrift heeft drie groepen van tekens. De 44 medeklinkers vormen het alfabet. Er zijn ook nog 32 klinker- en tweeklankymbolen, die een afzonderlijke groep vormen. En tot slot zijn er nog speciale symbolen voor de toonhoogten, de cijfers, enz.


Net zoals het Nederlands, wordt het Thai van links naar rechts geschreven. Maar dat is meteen ook de enige gelijkenis. Thai wordt zonder tussenruimtes tussen de woorden geschreven. De taal kent geen hoofdletters, geen komma’s of punten, geen voor- en achtervoegsels en geen accenten, geen vervoegingen of geslachten van zelfstandige naamwoorden. Bekijk je een artikel in een krant, dan zie je lange zinnen die gevormd worden door een aaneengesloten rij van letters

DIALECTEN

Het standaard Thai (ook wel Siamees genoemd) wordt in Thailand gesproken door ongeveer 30 miljoen Thai. Daarnaast zijn er ook nog tal van dialecten zoals het Issaan, het Puan, het Lü, het noordelijk Thai enzomeer.
BLIJF OP DE HOOGTE

Indien je het wenst, krijg je van ons een mailtje wanneer er nieuwe pagina's aan deze website worden toegevoegd of als er wetswijzigingen zijn i.v.m. visum en andere zaken.
Vul uw e-mail adres in:
E-mail adres:
Inschrijven Uitschrijven
 


In het volgende deel behandel ik: 'HET ENGELS IN THAILAND '.

klik


NL-TV Op zoek naar een betrouwbaar advocatenkantoor dat ook de belangen van farrangs behartigt.

NL-TV

NL-TV De Nederlandse en Vlaamse TV-zenders rechtstreeks in Thailand zien.

NL-TV

GASTENKAMER Een gastenkamer huren in Pattaya?

 NL-TV