Gratis Rijbewijs Online
homepage vorige volgende
THAISE TAAL LEREN
WAAROM THAI LEREN?

Waarom zou ik Thai leren?� vroeg een Belg, die al enkele jaren in Thailand woont aan mij. �Mijn partner spreekt behoorlijk Engels en als ik iets moet weten, dan vertaalt zij het wel voor mij�. Dat is natuurlijk een opossing die de minste inspanning van je vraagt.


Maar bedenk dan wel dat telkens Thaise familie of vrienden bij jou op bezoek komen, of omgekeerd, jij en je partner hen gaan bezoeken, dat jij dan telkens een beetje als Pietje lul bij het gezelschap zit.


Thai hebben enorm veel te vertellen wanneer ze elkaar ontmoeten. Hun mond staat geen seconde stil. Als je het leuk vindt om van het hele gesprek geen iota te begrijpen, dan is er natuurlijk geen enkel probleem. Maar heel wat expats willen, in de mate van het mogelijke, wel aan een gesprek deelnemen, of ten minste kunnen volgen waar het gezelschap het juist over heeft. Over wie of over wat zij aan het roddelen zijn, want ook dat kunnen Thai als de besten. Vandaar dat het wel nuttig kan zijn, zeker voor wie langdurig in Thailand verblijft, om de Thaise taal een beetje onder de knie te krijgen.

MOET JE EERST HET ALFABET KENNEN?

De vraag of je nu eerst het Thaise alfabet moet kennen, voor je de Thaise taal kunt leren spreken, is een discussiepunt dat op veel forums wordt gevoerd en waarover de meningen erg verdeeld zijn.Sommige Belgen en Nederlanders beginnen vol moed met het alfabet. Maar een aantal van hen haakt al na korte tijd af. Omwille van de vele medeklinkers, klinkers en tweeklanken, zien ze door de bomen het bos niet meer. Daarenboven worden letters op een zo vreemde wijze geschreven, dat ze bij de tiende letter de eerste al vergeten zijn. Het argument dat zij aanvoeren, is dat zij als peuter ook niet konden lezen en schrijven, toen ze Nederlands hebben leren spreken.


De auditieve methode, waarbij je een taal aanleert door te luisteren naar die taal, is uiteraard een middel om de Thaise taal wat onder de knie te krijgen. Sommigen volgen via het internet of boeken een cursus, waarbij de uitspraak van het Thais fonetisch wordt weergegeven. En inderdaad, er zijn heel wat farrangs die een behoorlijk mondje Thai spreken, zonder deze taal te kunnen lezen of schrijven.

Anderen benadrukken dan weer dat het juist heel belangrijk is om eerst het Thaise alfabet en alle tekens grondig onder de knie te hebben. Ken je het alfabet en de juiste uitspraak van elke letter, dan kan je zelf lezen en uitspreken wat er in het Thais geschreven staat. De uitspraak van een aantal letters is zelfs fonetisch onmogelijk correct weer te geven. Leg twee cursussen naast elkaar en je merkt meteen dat heel wat woorden fonetisch totaal verschillend worden weergegeven. Daarenboven is de toonhoogte (hoog, laag, neutraal, stijgend en dalend) waarop een woord wordt uitgesproken uiterst belangrijk. Kun je Thai lezen, dan herken je ook de tekens die net die juiste toonhoogte aangeven.


Heb je besloten om Thai te leren, dan laat ik aan jou de keuze hoe je het wenst te doen. Maar zeker als je lange tijd in Thailand verblijft, is het handig dat je een mondje kunt meepraten en dat je kunt verstaan waarover anderen het hebben.

BLIJF OP DE HOOGTE

Indien je het wenst, krijg je van ons een mailtje wanneer er nieuwe pagina's aan deze website worden toegevoegd of als er wetswijzigingen zijn i.v.m. visum en andere zaken.
Vul uw e-mail adres in:
E-mail adres:
Inschrijven Uitschrijven
 


In het volgende deel behandel ik: 'LEREN TELLEN IN HET THAIS'.

klik


NL-TV Op zoek naar een betrouwbaar advocatenkantoor dat ook de belangen van farrangs behartigt.

NL-TV

NL-TV De Nederlandse en Vlaamse TV-zenders rechtstreeks in Thailand zien.

NL-TV

GASTENKAMER Een gastenkamer huren in Pattaya?

 NL-TV