Gratis Rijbewijs Online
homepage vorige volgende
DE TABIEN BAAN - GEEL
HET GELE BOEK

(Thor.Ror.13).


geel boek Wat gebeurt er nu wanneer een farrang in Thailand woont?


De naam van een farrang kan enkel in een blauw boek geschreven worden, als die farrang ook een ID kaart voor een genationaliseerde buitenlander heeft. En zo zijn er slechts heel weinig. Voor farrangs is er het gele boek


Wanneer een farang een woning least, of een eigenaar is van een condo, of van een huis (een farrang kan geen eigenaar zijn van een stuk grond, maar wel eigenaar van een huis dat op die grond staat) en die woning is de hoofdverblijfplaats van die farrang, dan kan de naam van die farrang in een geel boek worden geschreven, als bewijs dat op dat adres zijn officieel domicilie is.


De procedure om zo�n geel boek te bekomen is soms omslachtig en durft wel eens van district tot district te verschillen, maar in principe komt het hierop neer.


De farrang gaat, samen met iemand die Thais spreekt, vaak zijn echtgenote, naar het district office met zijn paspoort, pasfoto�s, zijn work permit (als hij die heeft), het bewijs dat hij een bepaalde woning least of er eigenaar van is, het aanvraagdocument (...). Al deze zaken moeten in het Thais zijn opgesteld, of vertaald zijn naar het Thais en de vertaling moet in principe voor echt verklaard worden door het Ministerie van Buitenlandse zaken, alhoewel men dat niet overal vereist. Er zijn ook getuigen nodig, waarvoor je in sommige districten zelf moet zorgen en elders worden daarvoor dan weer mensen van het district zelf ingeschakeld. Het geel boek is gratis.


Eenmaal alle papieren in orde zijn, hangt het van de wijsheid van de districtsverantwoordelijke af, hoelang het duurt voor je het geel boek mag komen halen. Dat kan gemakkelijk twee weken of nog langer duren.


Sommige districtsverantwoordelijken zijn soms weigerachtig om een geel boek te maken. Nochtans is de wetgeving duidelijk. Als je wettelijk en reglementair in Thailand woont en de documenten zijn in orde, dan is er geen enkele wettelijke basis om je een geel boek te weigeren.


WAT BEN JE MET HET GELE BOEK?

Een farrang is niet verplicht om een geel boek met zijn naam te hebben. De meeste farrangs die een condo of een huis bezitten, hebben gewoon een leeg blauw boek van die woning. Zijn ze getrouwd en wonen ze samen, dan zal de naam van de Thaise de partner in het blauwe boek staan.


Wat ben je nu met zo�n geel boek.
Eerst en vooral, word je een 'Citizen's Number' of burgernummer toegekend. Je bent uiteraard geen Thaise burger, maar je zit officieel in het systeem. Dit is een enorm waardevolle stap voorwaarts voor je leven in Thailand en het is, naast je paspoort, het beste ding bij het omgaan met overheden en particuliere bedrijven (bijvoorbeeld voor het verkrijgen van openbare nutsvoorzieningen zoals elektriciteitsvoorziening, vaste telefoonlijn of satelliet-tv en mobiele contracten etc ...). Het wordt vaak gebruikt als definitief bewijs van uw wettige aanwezigheid in dit land. Het burgernummer zal ook op je rijbewijs genoteerd worden (anders zal het paspoortnummer worden genoteerd).


Voor heel wat zaken in Thailand moet je als buitenlander immers een bewijs van woonst kunnen voorleggen. Als je naam in een geel boek staat, dan is dat meteen een bewijs dat de farrang zijn hoofdverblijfplaats heeft op dat adres in Thaland. Heeft hij geen geel boek, dan is hij elke keer verplicht om naar de immigratiedienst te rijden met de nodige documenten om daar een bewijs van woonst te bekomen.


Voor een farrang met een Thaise familie en/of kinderen, is het geel boek de eerste vereiste als hij ooit van plan is het Thaise staatsburgerschap aan te vragen. Zonder dat, is er geen mogelijkheid tot het aanvragen van de Thaise nationaliteit.


Of het de moeite waard is een geel boek te hebben, laat ik aan het oordeel van de lezer over.


WAARVOOR HEB JE TOCH EEN CERTIFICATE OF RESIDENCE NODIG?

Voor volgende zaken heb je toch een 'cerificate of residence' van de immigratie nodig:

. Aankoop of verkoop van een moto, auto of boot.
. Aankoop of verkoop van een condo.
. Het bekomen van een Thais rijbewijs.
. Het openen van een bankrekening.
. Belastingen.
BLIJF OP DE HOOGTE

Indien je het wenst, krijg je van ons een mailtje wanneer er nieuwe pagina's aan deze website worden toegevoegd of als er wetswijzigingen zijn i.v.m. visum en andere zaken.
Vul uw e-mail adres in:
E-mail adres:
Inschrijven Uitschrijven
 


In het volgende deel behandel ik: 'TV ZIEN IN THAILAND'.

klik


NL-TV Op zoek naar een betrouwbaar advocatenkantoor dat ook de belangen van farrangs behartigt.

NL-TV

NL-TV De Nederlandse en Vlaamse TV-zenders rechtstreeks in Thailand zien.

NL-TV

GASTENKAMER Een gastenkamer huren in Pattaya?

 NL-TV