Gratis Rijbewijs Online
homepage vorige volgende
VISUM EN NIEUW PASPOORT

Het hoofdstuk i.v.m. visum is samengesteld met de hulp van een medewerker van de Chonburi Immigration te Jomtien en is up-to-date
Ook in andere delen kan informatie staan die betrekking heeft op jouw visum.
EEN NIEUW PASPOORT NODIG

paspoort Toeristen die in Belgi� of Nederland hun vaste woonplaats hebben, vragen best in hun thuisland een nieuw paspoort aan. Vroeger konden zij dit ook op hun ambassade in Thailand regelen, maar Belgen kunnen dit niet meer.


Op de site van de Belgische ambassade te Bangkok staat ondermeer te lezen: �Onze ambassades en consulaten zijn niet langer bevoegd om gewone paspoorten af te leveren aan personen die in de bevolkingsregisters in Belgi� zijn geregistreerd. Dit betekent dat alleen personen met de Belgische nationaliteit die in de bevolkingsregisters van een ambassade, een consulaat-generaal of een consulaat zijn ingeschreven, nog een gewoon paspoort in het buitenland kunnen aanvragen�.


Een Belg met verblijfplaats in Belgi� of ingeschreven op een andere ambassade of consulaat en op doorreis die, door omstandigheden (verlies, diefstal, vernietiging) niet meer over een reisdocument beschikt, kan een voorlopig paspoort vragen op voorwaarde dat hij een verklaring van verlies of diefstal van de lokale politie ("police report") kan voorleggen.


Sommige landen erkennen niet de geldigheid van het Belgisch voorlopig paspoort. Het komt de houder van een voorlopig paspoort toe om na te gaan of het wordt aanvaard door de autoriteiten van het land waar hij wil verblijven, naartoe reizen of doorreizen�.


Expats uit Belgi� en Nederland die in Thailand wonen, moeten naar hun ambassade om een nieuwe reispas te bekomen. De procedure die daarbij moet gevolgd worden en wat het kost vind je op hun websites:

. Belgie: http://countries.diplomatie.belgium.be/nl/thailand/
. Nederland: http://thailand.nlambassade.org/


PROCEDURE VOOR BELGEN DIE IN THAILAND WONEN

Als je van de ambassade een document gekregen hebt dat jouw vingerprints al in hun bezit zijn, dan volstaat het om een aanvraagformulier voor een nieuw paspoort in te vullen.
In een gesloten omslag stuur je via EMS naar de ambassade:
. het ingevulde document,
. het document dat de vingerprints in het bezit van de ambassade zijn,
. twee pasfoto's,
. en het nodige bedrag in baht.


De prijs van een paspoort met 32 pagina�s bedraagt op dit ogenblik 3.375 baht en voor een met 64 pagina�s betaalt u 10.800 baht.
Nieuwe paspoorten zijn 7 jaar geldig.


Heb je geen document dat jouw vingerprints al in het bezit zijn van de ambassade, dan ga je met bovenvermelde zaken zelf naar de ambassade, waar men jouw vingerprints zal nemen.


Ongeveer drie weken later krijg je van de ambassade onderstaande mail dat je nieuwe paspoort klaar is.


Geachte,

Ik heb het genoegen u te melden dat uw nieuw paspoort is toegekomen op de Ambassade.
U kunt:

. ofwel uw nieuw paspoort afhalen op onze consulaire dienst (voor meer informatie over de openingsuren, gelieve de website te raadplegen: www.diplomatie.belgium.be/thailand).
Gelieve uw oud paspoort mee te brengen zodat dit geannuleerd kan worden.

. ofwel uw oud paspoort opsturen naar de ambassade zodat dit geannuleerd kan worden. (Voeg hierbij een aan uzelf geadresseerde envelop en 100 THB indien u de verzendingskosten niet betaald heeft tijdens de registratie van uw aanvraag.)
Wij sturen u het geannuleerde en nieuwe paspoort per EMS samen met een brief voor de Thaise immigratiediensten.

Met vriendelijke groeten,OVERZETTEN VAN STEMPELS VAN OUDE NAAR NIEUWE PASPOORT

Op de immigratiedienst zal men de noodzakelijke stempels van je oude paspoort in je nieuwe paspoort plaatsen.Wat heb je nodig?

. Een ingevuld formulier: ' Transfer stamp to new passport'.
. Kopie van je oude paspoort:
  . pagina met je foto;
  . pagina met je visum;
  . pagina met je arrival stamp.
. Kopie van je nieuwe paspoort:
  . pagina met je foto.VRAGEN EN ANTWOORDEN

Op immigratiekantoren en forums worden heel wat vragen gesteld over wat er moet gebeuren wanneer je een nieuwe reispas nodig hebt en het visum nog in de oude reispas staat. Enkele praktische voorbeelden kunnen hopelijk antwoord geven.


VRAAG 1
Je woont in Thailand en je hebt van de ambassade een nieuw paspoort gekregen. Je retirement visum of family visum staat in je oude reispas.
Wat nu?

Antwoord:
Je gaat met je oude en je nieuwe paspoort naar een immigratiekantoor waar je een formulier moet invullen. Daarna wordt de retirement visum stamp of family visum stamp van je oude paspoort naar je nieuwe reispas overgezet.

Je hebt 4 kopie�n nodig: drie uit je oude reispas en ��n van de hoofdpagina van je nieuwe reispas. Je hoeft geen kosten te betalen in het immigratiekantoor.


VRAAG 2
Je vliegt naar Belgi� of Nederland en komt terug met je oude paspoort waarin je retirement of familie visum staat en met een nieuw paspoort.
Wat gebeurt er in de luchthaven?

Antwoord:
Bij aankomst in de luchthaven toon je beide reispassen. Je ontvangt in je nieuwe reispas een stempel van de beambte en een vergunning om tot het eind van je retirement visa te kunnen blijven. Je mag dus Thailand binnen. Vervolgens ga je naar een immigratiekantoor waar je een formulier zult moeten invullen. Daarna wordt de retirement stamp van je oude paspoort naar je nieuwe reispas overgezet.

Je hebt 4 kopie�n nodig: drie uit je oude reispas en ��n van de hoofdpagina van je nieuwe reispas. Je hoeeft geen kosten te betalen in het immigratiekantoor.


VRAAG 3
Als ik mijn nieuw retirement visum moet aanvragen, is mijn reispas slechts 11 maanden meer geldig.
Wat dan ?

Antwoord:
Dan ontvangt u een retirement visum voor 11 maanden en niet voor 12 maanden. Wanneer je een nieuwe reispas hebt, ga je naar de immigratie en daar wordt dan de ritirement stamp in de nieuwe reispas geplaatst.


VRAAG 4
Veronderstel dat mijn visa ten einde loopt en ik moet een verlenging aanvragen. Maar ook mijn 90 dagen lopen ten einde. Wat moet ik eerst doen ? Eerst een nieuw visum aanvragen en dan mijn 90 dagen stempel of eerst mijn 90 dagen en dan mijn visum?

Antwoord:
Je kan beide op hetzelfde moment doen. Een visum verlengen kan vanaf 30 dagen voor de vervaldatum. Dus als je je visum verlengt, ga je ook de 90 dagen stempel vragen. Let op, dit laatste gebeurt niet automatisch samen met de verlenging van je visum. Aan de infobalie zul je dus twee ticketten moeten vragen.


VRAAG 5:
Mijn paspoort met mijn retirement visum of familie visum is nog 3 maanden geldig. Ik moet naar het buitenland. Wanneer ik terugkom, is mijn reispas geen 6 maanden meer geldig.
Mag ik Thailand binnenkomen?

Antwoord:
Je mag Thailand binnenkomen, omdat je een retirement of familie visum hebt. Op de luchthaven ontvang je een vergunning om in Thailand te blijven tot op het einde van je visum.


BLIJF OP DE HOOGTE

Indien je het wenst, krijg je van ons een mailtje wanneer er nieuwe pagina's aan deze website worden toegevoegd of als er wetswijzigingen zijn i.v.m. visum en andere zaken.
Vul uw e-mail adres in:
E-mail adres:
Inschrijven Uitschrijven
 


In het volgende deel behandel ik: 'CERTIFICATE OF RESIDENCE'.

klik


NL-TV Op zoek naar een betrouwbaar advocatenkantoor dat ook de belangen van farrangs behartigt.

NL-TV

NL-TV De Nederlandse en Vlaamse TV-zenders rechtstreeks in Thailand zien.

NL-TV

GASTENKAMER Een gastenkamer huren in Pattaya?

 NL-TV