Gratis Rijbewijs Online
homepage vorige volgende
THAILAND - DE WAI
WAI

Iedereen die al eens in Thailand op vakantie is geweest, zal bekend zijn met de Ďwaií. De wai is een prachtige en unieke traditionele manier waarop Thai elkaar begroeten en respect tonen.


wai De wai wordt ook gebruikt om:
. afscheid te nemen;
. zich te verontschuldigen;
. te bidden tot Boeddha;
. om het beeld van de Koning te begroeten.


Er wordt gezegd dat het maken van een wai is, zoals het maken van de vorm van een lotusbloem. De lotus is het belangrijkste symbool voor boeddhisten.


Het wai-wordt gemaakt door de handpalmen tegen elkaar te plaatsen en ze naar het gezicht te brengen, terwijl men het hoofd licht voorover buigt.


Niemand zal het je echter kwalijk nemen dat je als buitenlander gewoon een hand geeft. Maar het maken van een wai door een buitenlander zal zeer gewaardeerd worden, zeker omdat men het meestal van hem niet verwacht.


De Thaise cultuur is sterk hiŽrarchisch. Respect moet worden gegeven aan personen van een hogere sociale status en aan ouderlingen. Mensen met een lagere sociale status maken het wai-gebaar eerst. Dat wil zeggen:

. werknemer wai de baas;
. student wai de leraar;
. jongere mensen wai de ouderen;
. jonge kinderen wai hun oudere familieleden;wai Tijdens het luisteren naar een boeddhistische preek, houden Thai vaak een wai gedurende het hele programma.
WANNEER WORDT HET WAI-GEBAAR NIET GEMAAKT?

Een wai wordt niet gebruikt:
. om kinderen te begroeten,
. of mensen die we betalen voor de dienst, zoals obers, kleermakers, verkopers, winkeliers en taxichauffeurs.


TOERISTEN

Begin Thai niet aan te raken, te knuffelen of te kussen als je ze ontmoet. Thaise mensen zijn niet vertrouwd met dit soort lichaamstaal en hebben geen idee hoe ze hierop moeten reageren. Veel Aziaten zijn verlegen en vinden elk fysiek contact (met uitzondering van een handdruk) ongepast. Misschien begroet je ze met alle goede bedoelingen met een knuffel of een kus op de wangen, maar een Thai zal zich erg ongemakkelijk voelen, vooral als het in het openbaar wordt gedaan.


Natuurlijk wordt er in Thailand ook gezoend en geknuffeld. Minnaars, paren, echtgenoten en echtgenotes kussen en knuffelen elkaar, maar zij doen dat in private sfeer. In het algemeen, in AziŽ, wordt het als ongepast beschouwd om in het openbaar, en zelfs onder familieleden, je genegenheid naar elkaar op een fysieke wijze te tonen.


In Thailand is het ook de gewoonte om mensen bij de voornaam aan te spreken. Een prettige bijkomstigheid is dat de Thai vaak korte bijnamen voor elkaar bedenken, zodat men op deze manier zijn tong niet breekt over de ingewikkelde meerlettergrepige Thaise namen. Voorbeeld Yupharat wordt Yu en Siripon wordt Pon.

EEN PAAR WOORDJES THAI


BLIJF OP DE HOOGTE

Indien je het wenst, krijg je van ons een mailtje wanneer er nieuwe pagina's aan deze website worden toegevoegd of als er wetswijzigingen zijn i.v.m. visum en andere zaken.
Vul uw e-mail adres in:
E-mail adres:
Inschrijven Uitschrijven
 


In het volgende deel behandel ik: 'TOERISTEN BETALEN MEER INKOM '.

klik


NL-TV Op zoek naar een betrouwbaar advocatenkantoor dat ook de belangen van farrangs behartigt.

NL-TV

NL-TV De Nederlandse en Vlaamse TV-zenders rechtstreeks in Thailand zien.

NL-TV

GASTENKAMER Een gastenkamer huren in Pattaya?

 NL-TV