Gratis Rijbewijs Online
homepage vorige volgende
EEN CONDO KOPEN IN THAILAND
EEN CONDOMINIUM KOPEN

Er wordt wel eens beweerd dat een buitenlander in Thailand geen eigenaar kan zijn van grond, een huis of een condomium en dat hij dat altijd op naam van een Thai moet aankopen. Dat is fout. Het is correct dat een buitenlander geen grond kan bezitten in Thailand, maar hij kan wel een condominium op zijn naam aankopen of eigenaar zijn van een huis dat op grond van een Thai staat.


De eenvoudigste manier om als buitenlander in Thailand vastgoed te verwerven, is het kopen van een condominium in een appartementencomplex. De �Condominium Act� (de wet op Appartementcomplexen) bepaalt dat buitenlanders in totaal voor 49% eigenaar mogen zijn van de condomiums in het gebouw. Stel dat er in het torengebouw 100 condominiums zijn, dan moeten er dus 51 in handen zijn van Thai en 49 mogen eigendom zijn van buitenlanders.condominium CONDO'S


Sommige buitenlanders beschouwen de aankoop van een condominium in Thailand als een investering. Een condominium aankopen en het nadien verhuren. Ze rekenen er ook op dat het condo in de loop der jaren in waarde zal stijgen. Anderen kopen dan weer een condominium om er zelf te gaan wonen, of als tweede verblijf, om er hun vakantiedagen in door te brengen.

VOORAF GOED INFORMEREN

In een brochure of een reclamefolder oogt elk condominium schitterend. Maar wil je echt een condo aanschaffen, dan is het toch belangrijk dat je vooraf meer te weten komt, dan datgene wat men je in de reclame vertelt.


Is het een bestaand gebouw, dan doe je er goed aan om, voor je iets beslist, antwoorden te vinden op onderstaande vragen.

. Waar ligt het condo? Dicht bij de zee of ergens in the middle of nowhere?
. Hoe is de omgeving? Is het een drukke of een rustige buurt? Is er een moskee of markt in de buurt?
. Is het er �s nachts rustig of is er veel nachtlawaai?
. Hoe oud is het gebouw? Is het nog vrij nieuw of zijn zware herstelkosten te verwachten?
. Hoe groot is het condominium? Er worden steeds kleinere condominius gebouwd.
. Welke faciliteiten zijn er in het gebouw (zwembad, fitness, shops ...)?
. Hoe is je condominium gelegen t.o.v. de zon?
. Zijn huisdieren toegelaten?
. Welke nationaliteit hebben de andere bewoners?
. Kan het condo door een buitenlander worden aangekocht (49/51)?
. Hoeveel kost het condominium?
. Hoe zijn de afbetalingsmodaliteiten?
. Is er een korting voorzien als de aankoopsom in ��n keer wordt voldaan?
. Hoeveel bedraagt de maintenance fee?
. Welke bijdrage moet in het sinking fund gestort worden?
. Hoeveel condominiums in het gebouw zijn al verkocht?
. Hoeveel residents verkopen hun condo opnieuw? Waarom?


Expats laten zich wel eens vangen door de verkoopprijs. Een splinternieuw condominium voor slechts 1 miljoen baht. Verleidelijk. Maar ze hebben er geen rekening mee gehouden dat de oppervlakte slechts 26 of 32 m2 bedraagt. Groot genoeg om er tijdens een week vakantie in te verblijven. Maar om er echt te wonen is dat veel te kein.


NIET METEEN BESLISSEN

Heb je meteen je droomcondo gevonden, beslis dan zeker en vooral niet onmiddellijk om je handtekening te plaatsen. Ook niet als de verkoper je vertelt dat het toevalling net vandaag de laatste dag is, dat hij als promotie een gratis Iphone aan kopers mag geven. Dat extraatje krijg je volgende week ook wel.


Neen, beslis niet, maar ga verder zoeken. Andere condomiums bekijken en vergelijk. Niet zelden zal je bij die zoektocht een condo aantreffen dat misschien nog beter is gelegen, of groter is, of meer luxe heeft en je nog meer aanspreekt en misschien goedkoper is.


ONDERHANDELEN

Heb je voor jezelf uitgemaakt welk condo het zal worden, ga dan onderhandelen over de prijs en de extra�s die je krijgt. Je staat natuurlijk veel sterker als je dat gesprek kunt voeren rechtsreeks met de bouwheer, of met het office van de bouwheer. Koop je via een vertegenwoordiger die je op een stand in een mall heeft aangesproken, dan zijn de mogelijkheden beperkter, want die agent moet uiteraard ook zijn commissie krijgen.


Agenten laten je graag een papier ondertekenen waarop jouw gegevens staan. Teken niet, want koop je ooit, dan ben je klant van hen, ook al heb je nadien met de bouwheer gesproken.


Bij de onderhandeling sta je nog sterker als je de financiele mogelijkheid hebt om de aankoopsom ineens te betalen.

BLIJF OP DE HOOGTE

Indien je het wenst, krijg je van ons een mailtje wanneer er nieuwe pagina's aan deze website worden toegevoegd of als er wetswijzigingen zijn i.v.m. visum en andere zaken.
Vul uw e-mail adres in:
E-mail adres:
Inschrijven Uitschrijven
 


In het volgende deel behandel ik: 'HET FOREIGN EXCHANGE CERTIFICATE'.

klik


NL-TV Op zoek naar een betrouwbaar advocatenkantoor dat ook de belangen van farrangs behartigt.

NL-TV

NL-TV De Nederlandse en Vlaamse TV-zenders rechtstreeks in Thailand zien.

NL-TV

GASTENKAMER Een gastenkamer huren in Pattaya?

 NL-TV