Gratis Rijbewijs Online
homepage vorige volgende
THAILAND - KLIMAAT
TROPISCH KLIMAAT

Thailand Thailand heeft, zoals de meeste andere landen in het Verre Oosten, een tropisch klimaat dat onder te verdelen is in drie categorie�n.


Het zuiden van Thailand heeft een tropisch moessonklimaat, dat gekenmerkt wordt door de aanwezigheid van een vrij lange droge periode en een regenseizoen waarin er vrij veel regen valt (de moesson).


De noordelijke helft van Thailand heeft een tropisch savanneklimaat, met relatief droge winters en natte zomers, maar er is in mindere mate een duidelijke tegenstelling zoals bij een moessonklimaat.


Sommige kleine gebieden hebben een regenwoudklimaat, waarbij er haast geen sprake is van een droge periode. Wie naar Thailand op vakantie gaat, moet er rekening mee houden dat het er altijd warm is, met een gemiddelde dagelijkse temperatuur van 25�C. De temperatuur stijgt bijna nooit boven de 35�C en daalt nooit verder dan 16�C.
DE SEIZOENEN

Thailand kent in principe drie seizoenen:


De zomer: van half februari tot en met april;

   . Het Noorden en Noordoosten (Isaan): Temperaturen van 22 tot 37�C in het Noorden
     en 25 tot 37�C in het Noordoosten.

   . Centrale Vlaktes en het Oosten: H��t! De temperaturen kunnen er soms oplopen tot 40�C.


Het regenseizoen van mei tot en met oktober;

   . Het Noorden en Noordoosten (Isaan): Iets koeler dan in de zomer: 24 tot 31�C in het Noorden
     en 25 tot 33�C in het Noordoosten..

   . Centrale Vlaktes en het Oosten: De buien kunnen hevig zijn maar duren vaak niet erg lang.
     De temperaturen halen 25 tot 33�C.


De winter van half november tot half februari.

   . Het Noorden en Noordoosten (Isaan): In tegenstelling tot de rest van Thailand kan het hier in
     de winter wel wat kouder worden. In de bergen daalt de temperatuur soms zelfs tot 0�C.
     De temperaturen kunnen schommelen tussen de 15 en 28�C in het Noorden en 17 en 30�C in het
     Noordoosten. Het is een goede periode om deze regio te bezoeken: het is droog en koel en alles
     staat in bloei.

   . Centrale Vlaktes en het Oosten: echt koud wordt het hier niet. Het kwik haalt zo�n 22 tot zelfs 32�C.Pucket PUCKET Foto: merryttatravel.com


Het Zuiden kent maar twee seizoenen: zomer- en regenseizoen. De temperaturen zijn er het ganse jaar door vrij gelijk (tussen de 25 en 35�C), maar in het regenseizoen moet je wel rekening houden met de moessons. Door de moessons is het soms gevaarlijk of zelfs onmogelijk om naar de vele mooie eilanden te varen.DE BESTE PERIODE OM THAILAND TE BEZOEKEN

Alhoewel je in elk seizoen uitstekend in Thailand kunt reizen, zijn de wintermaanden van half november tot einde maart, voor grote delen van Thailand de ideale periode om het land te bezoeken. Vooral in het noorden en westen valt er dan weinig neerslag en in de loop van november of december daalt de luchtvochtigheid ook. Het land is dan nog groen van de overvloedige regenval van de voorbije maanden.


Vanaf februari lopen de temperaturen weer op tot de warmste maand april aanbreekt. April wordt door veel mensen als te warm beschouwd, hoewel het er aan de tropische stranden nog goed uit te houden is. Maar in het binnenland en vooral in het noorden kan het dan drukkend heet worden.


Een bezoek aan Bangkok is in deze maand niet erg aangenaam door de hoge luchtvochtigheid (nooit minder dan 50% en vaak meer dan 80%!), waardoor het drukkend en broeierig aanvoelt. Volgens het Guiness Book of Records heeft Bangkok trouwens de hoogste gemiddelde temperatuur (dag en nacht; zomer en winter) ter wereld.


Bangkok BANGKOK Foto: tipsthailand.nl


In de zomer naar Thailand reizen heeft ook twee voordelen: door de buien koelt het telkens weer wat af, wat de temperaturen draaglijker maakt dan in het droge seizoen. Bovendien ben dan buiten het toeristische topseizoen in Thailand, wat het reizen mogelijk n�g goedkoper maakt.


In mei (tot oktober) breekt in een groot deel van Thailand de moessonperiode aan en worden de temperaturen getemperd door wolken en regen. Maar de regen duurt nooit echt lang: een fikse bui en dan verschijnt de zon weer. Er kan dan, vaak in de namiddag of �s avonds, in een korte tijd zeer veel regen vallen, met in de maand oktober kans op overstromingen.
Overstromingen Thailand 2013: De Markt van Phanat Nikhom

Overstromingen Thailand 2013: Pattaya Beach Road
TEMPERATUUR EN NEERSLAG

MAAND
BANGOK
CHANG MAI


Januari
Februari
Maart
April
Mei
Juni
Juli
Augustus
September
Oktober
November
December
TEMPERATUUR

32
30
31
32
31
31
30
30
30
29
29
28
REGEN

1
2
2
4
13
12
13
15
18
14
5
1
TEMPERATUUR

24
26
29
31
31
29
29
29
29
28
26
24
REGEN

1
1
1
5
12
12
14
17
14
9
4
1

BLIJF OP DE HOOGTE

Indien je het wenst, krijg je van ons een mailtje wanneer er nieuwe pagina's aan deze website worden toegevoegd of als er wetswijzigingen zijn i.v.m. visum en andere zaken.
Vul uw e-mail adres in:
E-mail adres:
Inschrijven Uitschrijven
 


In het volgende deel behandel ik: 'DE BEVOLKING '.

klik


NL-TV Op zoek naar een betrouwbaar advocatenkantoor dat ook de belangen van farrangs behartigt.

NL-TV

NL-TV De Nederlandse en Vlaamse TV-zenders rechtstreeks in Thailand zien.

NL-TV

GASTENKAMER Een gastenkamer huren in Pattaya?

 NL-TV