Gratis Rijbewijs Online
homepage vorige volgende
CEREMONIEEL HUWELIJK IN THAILAND
ALGEMEEN

Thailand kent twee soorten huwelijk.


huwelijk Foto: interactivethailand.com


Er is het officieel huwelijk in de lokale amphur (te vergelijken met ons gemeentehuis) en er is het ceremonieel huwelijk (voor een deel te vergelijken met ons kerkelijk huwelijk). Enkel een huwelijk in een amphur, is een officieel huwelijk en kan je in je thuisland ook laten erkennen. Toch hechten Thai soms meer belang aan het ceremonieel huwelijk, en komen ze zelfs niet eens in een amphur voor een trouw.


Een Thaise toekomstige bruid wil vaak zo snel mogelijk met een farrang trouwen. Maar de man zelf is daar soms nog lang niet aan toe. Hij wil zekerheid en eerst een tijd samenwonen en ontdekken of het dekseltje dat hij heeft gevonden, inderdaad op zijn potje past. Wat dan?

SAMENLEVINGSAFSPRAAK

De traditionele Thai zijn nogal preuts als het om relaties gaat. Elkaars handje vasthouden, zoenen in het openbaar, en als je nog niet getrouwd bent, er openlijk voor uitkomen dat je een relatie hebt, dat hoort niet volgens de Thaise normen, waarden en tradities.


Maar Thai zijn ook vindingrijk en hebben voor het samenwoningsprobleem toch iets bedacht. Eerst samenwonen met een farrang, zonder getrouwd te zijn, dat kan wel. Het volstaat dat de farrang aan de ouders van het meisje toestemming vraagt en belangrijk, zijn partner helpt om de schuld aan haar ouders in te lossen (sinsod).


Er komt dan een soort samenlevingsafspraak. Je trouwt niet, er komt geen ceremonie, er is geen feest, maar je mag met goedkeuring van de ouders, wel bij elkaar wonen. En als je relatie echt blijkt te werken, dan kan je op een later tijdstip nog altijd ceremonieel trouwen en een feest geven. Je hoeft dan uiteraard niet opnieuw de sinsod te betalen. Als de relatie niet werkt, dan ga je zonder problemen uit elkaar. Hij of zij pakt zijn/haar spullen en vertrekt. De sinsod krijg je wel niet terug, want eenmaal gegeven, blijft gegeven.


Toch zijn er veel farrangs die ook zonder deze samenlevingsafspraak, en vooral zonder het vooraf betalen van een sinsod, met hun Thaise vriendin eerst een tijd gaan samenwonen. Zij willen zekerheid, voor ze een deel van hun spaarcenten aanspreken. Ook dan blijft de Thaise partner bij de man, al beseft zij dat ze hiermee haar ouders veel verdriet doet en dat ze in de dorpsgemeenschap het onderwerp van roddels is. Maar dat zijn op dat moment de farrang zijn zorgen niet.

HET CEREMONIEEL HUWELIJK

Wanneer een huwelijk echt ter sprake komt, komen westerlingen vaak voor een dilemma te staan. Voor welk soort huwelijk moeten zij nu kiezen, een ceremonieel, of een huwelijk in de amphur? En wat heb je allemaal nodig? En hoe verloopt het? En vooral, wat kost het?


Het ceremonieel huwelijk wordt ook vaak het Boeddhistisch huwelijk genoemd, al heeft het eigenlijk weinig met de leer van Boeddha te maken. Maar de monnikken zijn uiteraard van de partij. Dit huwelijk wordt door veel Thai trouwens gezien als het belangrijkste, ook al is het geen wettelijk huwelijk.


Er zijn geen vaste regels die bepalen hoe het ceremonieel huwelijk moet verlopen. Thaise huwelijksceremonies zijn over het algemeen onderverdeeld in twee delen: een boeddhistisch onderdeel, gevolgd door een deel dat bestaat uit volkstradities en dat zich richt op de familie van het echtpaar.ceremonieel huwelijk CEREMONIEEL HUWELIJK Foto: gregtodiffer.com Tijdens het boeddhistisch onderdeel van de dienst, buigt het echtpaar als eerste voor het beeld van de Boeddha. Ze citeren enkele boeddhistische gebeden en steken wierook en kaarsen aan voor het beeld.

ceremonieel huwelijk CEREMONIEEL HUWELIJK Foto: youtube De ouders van het bruidspaar kunnen opgeroepen worden om de twee te �verbinden�, door twee lussen van een touw of een draad op het hoofd van de bruid en bruidegom te plaatsen.

ceremonieel huwelijk CEREMONIEEL HUWELIJK Foto: youtube De monnikken citeren teksten van de Pali-geschriften, met de bedoeling om een zegening te brengen over het nieuwe echtpaar. De hoogst aanwezige monnik zal ook een paar woorden richten tot het bruidspaar en hen met de nodige adviezen overladen.

ceremonieel huwelijk CEREMONIEEL HUWELIJK Foto: gregtodiffer.com Het echtpaar overhandigt vervolgens offers van voedsel, bloemen en medicijnen aan de monnikken. Ook geldschenkingen voor de tempel kunnen gegeven worden, waarna het boeddhistisch gedeelte van de ceremonie wordt afgesloten.


Het tweede deel volgt later die dag en is een ceremonie en feest waarbij de ouders een belangrijke rol spelen en daarmee hun instemming laten blijken ten overstaan van de vele aanwezigen. Het betalen van de sinsod is een wezenlijk onderdeel van deze publieke aangelegenheid. De hele familie en alle aanwezigen op het feest zullen kunnen ontdekken welk bedrag de ouders voor hun dochter krijgen. Het bewijs dat hun dochter een farrang heeft uitgekozen, die echt voor haar zal kunnen zorgen.


De verbintenis wordt vervolgens ingezegend door alle aanwezigen, door water over de handen van het huwelijkspaar te gieten.


Omdat het ceremonieel huwelijk geen wettelijk huwelijk is, bestaan er ook geen regels om te scheiden. Het is gewoon een kwestie van elkaar eens diep in de ogen te kijken en vast te stellen dat het samenleven niet meer gaat en af te spreken dat het �huwelijk� over is.


Er zijn verhalen van vrouwen die met verschillende mannen ceremonieel getrouwd zijn, alleen maar om de sinsod op te strijken. Sommige mannen, die ontdekken dat het hele gedoe louter om de sinsod draaide, stappen naar de politie, waar ze vervolgens stiekem worden uitlachen. �Weer zo�n sukkel�. De agenten doen alsof ze willen helpen en een onderzoek zullen opstarten, maar feitelijk voeren ze niets uit.


Hoe het ceremonieel huwelijk verloopt, kan je zien via deze youtube film:
BLIJF OP DE HOOGTE

Indien je het wenst, krijg je van ons een mailtje wanneer er nieuwe pagina's aan deze website worden toegevoegd of als er wetswijzigingen zijn i.v.m. visum en andere zaken.
Vul uw e-mail adres in:
E-mail adres:
Inschrijven Uitschrijven
 In het volgende deel behandel ik: 'WETTELIJK HUWELIJK IN EEN AMPHUR'.

klik


NL-TV Op zoek naar een betrouwbaar advocatenkantoor dat ook de belangen van farrangs behartigt.

NL-TV

NL-TV De Nederlandse en Vlaamse TV-zenders rechtstreeks in Thailand zien.

NL-TV

GASTENKAMER Een gastenkamer huren in Pattaya?

 NL-TV